Komentarz dot. Wsparcia behawioralnego w cukrzycy typu 2
adminwum
- 3 widoki
Edukacja pacjenta na temat składu posiłków, czytania etykiet, monitorowania glikemii i technik gotowania o niskiej zawartości tłuszczu i soli jest kluczowa dla długoterminowego sukcesu.
Warto także zwrócić uwagę na wsparcie psychologiczne, aby pomóc pacjentowi w zmianie nawyków żywieniowych.
Podstawową zasadą powinno być planowanie zdrowego talerza na każdy posiłek tzn.:
- Podstawę, czyli połowę talerza, stanowić powinny warzywanieskrobiowe, do których zaliczymy m.in. pomidory, ogórki, sałatę, szpinak, rzodkiewki, kalarepę, paprykę, jarmuż, kapustę, brukselkę, szparagi, fasolkę szparagową, pory, cukinie, marchew, buraki, rzodkiew, brokuły, kalafiora.
- Ćwiartkę talerza powinny wypełniać produkty dostarczające węglowodany, czyli przede wszystkim produkty zbożowe pełnoziarniste (gruba kasze, pieczywo razowe, gruby makaron, ryż), ziemniaki lub warzywa skrobiowe (dynia, kukurydza, groszek zielony). Porcja produktów węglowodanowych powinna wynosić około 1 filiżanki lub około pięści.
- Kolejną ćwiartkę talerza powinny uzupełniać produkty dostarczające białko. Mogą być to produkty pochodzenia zwierzęcego (m.in. chude mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, ryby, jaja, mleko i sery) i roślinnego (nasiona roślin strączkowych tj. groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja). Ograniczaj czerwone przetworzone mięsa i przetwory mięsne na rzecz nasion roślin strączkowych, ryb, jaj oraz chudego mięsa drobiowego. Porcja produktów będących źródłem białka powinna wynosić około 90 g.
- Uzupełnieniem diety powinna być niewielka ilość tłuszczów pochodzenia roślinnego (oleje roślinne, oraz produkty tj. orzechy i nasiona). Należy rezygnować z olejów tropikalnych, takich jak olej kokosowy i palmowy, ponieważ są one źródłem niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych.
- Dodatkowo zaleca się wypijanie odpowiedniej ilości wody i innych napojów (naparów ziołowych, herbaty, kawy bez dodatku cukru).