Przejdź do treści

O projekcie

Projekt „CUKRZYCA OD KUCHNI. OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE MEDYCYNY KULINARNEJ JAKO ELEMENT TERAPII CUKRZYCY” zakłada popularyzację osiągnięć naukowych z medycyny kulinarnej w formie warsztatów kulinarnych on-line.

Cukrzyca jest chorobą niezakaźną uznaną przez ONZ jako choroba epidemiczna, a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) umieściła ją wśród najpoważniejszych zagrożeń naszego wieku. Integralną częścią właściwej terapii cukrzycy jest postępowanie dietetyczne. Wdrożenie korzystnych zmian do diety wymaga kompleksowej terapii żywieniowej prowadzonej przez interdyscyplinarny zespół składający się z lekarza, dietetyka, edukatora, jak i pielęgniarki diabetologicznej. Stosowane metody edukacji, sposób formułowania i przekazywania zaleceń okazuje się być kluczowy dla jej skuteczności. Konwencjonalne porady dietetyczne, ograniczające się zwykle do przekazania ogólnych informacji o sposobie żywienia w cukrzycy, nie wystarczają do uzyskania oczekiwanych rezultatów terapeutycznych. Innowacyjną metodą terapii żywieniowej w cukrzycy może być medycyna kulinarna. Odróżnia ją od konwencjonalnej terapii żywieniowej - wymiar praktyczny wykorzystujący osiągnięcia naukowe z dziedziny żywienia.

W ramach projektu zostały przygotowywane warsztaty pt. „Zdrowie od kuchni” prezentujące przygotowanie 4 posiłków (śniadanie, II śniadanie, obiad, kolacja) w 2 wersjach (tradycyjnej, wegetariańskiej/wegańskiej) na wszystkie dni tygodnia.

Warsztaty wzbogacone są dodatkowo krótkimi informacjami dotyczącymi najważniejszych elementów diety każdego diabetyka.

Jednocześnie przygotowano materiały dodatkowe (gotowe do pobrania i wydruku) zawierające 56 przepisów kulinarnych z obliczoną wartością kaloryczną oraz wymiennikami węglowodanowymi i białkowo tłuszczowymi, oraz listą zakupów.

W bazie wiedzy znajdują się artykuły popularno-naukowe, oparte o najnowsze osiągnięcia naukowe dotyczących terapii behawioralnej w cukrzycy.

Materiały zamieszczone na platformie skierowane są do osób dorosłych z cukrzycą typu 1 i 2, bez względu na wiek, płeć i miejsce zamieszkania. Ponadto mogą z niego korzystać lekarze (ze szczególnym uwzględnieniem lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej) oraz pielęgniarki pracujące w podmiotach leczniczych, edukatorzy, studenci kierunków medycznych mający kontakt z pacjentami diabetologicznymi.

Tytuł